App of web?

door | 31 augustus, 2010

Tags:

“Op internet wat op internet k�n; in een applicatie wat in een app m��t”, stelt Roeland Stekelenburg. De Nederlandse Omroep Stichting innoveert weloverwogen. Als laatste spreker tijdens de ‘Villamedia Apple Afternoon’ beschrijft het hoofd Nieuwe Media van de NOS de dilemma’s waarmee een – ook nog publieke – omroep te maken heeft.

Hij baalt er wel eens van dat de iPad-app nog niet te vinden is tussen de concurrenten. “Konden we maar gewoon zo’n tegeltje plaatsen en dan een linkje naar de website. Maar dat staat Apple niet toe. Kunnen jullie er niet wat flexibeler in zijn?” richt Stekelenburg zich tot Bram Elderman die vanmiddag namens Apple gastheer van dit seminar is. Die belooft het over enige weken, als ie naar Amerika gaat, in te brengen.

Hoewel ook vooruitstrevend met nieuwe media geeft Stekelenburg ook blijk van overpeinzingen. Als publieke omroep mag zijn organisatie geen enkele partij bevoordelen. Een app voor de iPhone past niet op de HTC Legend. Of er ook een Android gemaakt kan worden. De Jeugdjournaal-app werd 14x afgekeurd. Dozijnen wetten en regels bepalen wat mag en moet. Apple heeft daarbij ook nog eens te maken met Amerikaanse scherprechters.

Het grootste nadeel van apps is volgens Stekelenburg dat je op enig moment een eindpunt moet stellen. Op het web kun je doorontwikkelen �terwijl de winkel open blijft�.

�Gelukkig�, troost hij zichzelf, �blijken mensen toch geen twee nieuwe dingen tegelijk te willen. Men leest graag �ouderwetse� content op de iPad-innovatie.