RTV Groenthe tussen feit en fictie

door | 25 april, 2010

Tags:

Zelden betrekken gesprekspartners een toch hoge waarde als pluriformiteit in discussies waar het gaat over fusies van mediabedrijven, redacties of journalistieke media. Geld en – nou ja, ook dat ja – garantie van kwalitatieve berichtgeving voeren meesttijds de boventoon. Ook tijdens de bijeenkomst van de Noorder Pers Soci�teit was het niet anders. In het atrium van RTV Drenthe speelden binnen het thema “Fusie (in dit geval RTV Noord en RTV Drenthe); feit of fictie?” de economische motieven de overwegende rol.

Het was jammer dat de wel aangekondigde Menno Hoexem – als ouderwetse ‘luis in de pels’ – niet aan het forum deelnam. Wel aanwezig waren de beide omroepdirecteuren Henk Bleker (RTV Noord = provincie Groningen) en Klaas Samplonius (Drenthe) alsmede hoofdredacteur Pieter Sijpersma (Dagblad van het Noorden) en ‘professor tv- en radiogeschiedenis’ Huub Wijfjes.

Toen ik medio jaren negentig voor RTV Noord de wielerklassiekers in Noord-Nederland coverde, deelde ik de ‘cameramotor’ al met bijvoorbeeld Drenthe-collega Albert Schrik of Peter Schorer. Ik monteerde ’s zondags nog wel eens in Assen en in een enkel geval namen onze zuiderburen mijn filmpje integraal over. Dat er sindsdien nog weinig progressie is gemaakt verbaast wel enigszins.

Aan de andere kant; ieder medium zijn eigen publiek. Doordrenkt van eigenheid. De typische sociaal-culturele ‘eigenheid’ van Drenthe en Groningen kwam in de discussie ook een paar keer ter sprake. Want of de samenwerking (feit) nu doorgaat of niet (fictie); de redacties blijven onafhankelijk. De Drent en de Groninger moeten zich natuurlijk wel in de programma’s blijven herkennen …

“Ja ja”, zag je menig journalist in de zaal denken. Dat verhaal hebben we het afgelopen decennium al vaker uit de mond van de directies gehoord. En “De Journalist” meldde elke week weer recentere ‘snoeipercentages’.

De cruciale vraag bij dit soort trajecten blijft onvoorwaardelijk: Wat moet het fuseren, of samenwerken uiteindelijk opleveren? Benefits als efficiency en effectiviteit scoren altijd goed. Maar nooit hoor ik: we besteden dan meer kapitaal aan een stuk of tien goede onderzoeksjournalisten, die de waakhondfunctie in de steeds complexere samenleving op niveau houdt.” Om nog maar te zwijgen van w��r twee journalistieke media die versmelten tot ��n.

Momenteel loopt een onderzoek om te bezien of de ondersteunende diensten van Groningen en Drenthe wellicht samen kosten kunnen besparen. De uitkomst ziet net voor de zomer het licht. Zelfs een toekomstig nieuwe gezamenlijke (RTV Groenthe?) locatie, bijvoorbeeld in de gemeente Tynaarlo werd al geopperd.

En Dagblad van het Noorden? De Pers in deze omroepkakofonie? Pieter Sijpersma opende zuinigjes op de vraag wat hij er van vindt: “Het is nieuws en dus berichten we erover.” Vervolgens geraakte hij telkenmale in een woordenstrijd met Huub Wijfjes over kwaliteit en bestaansrecht van de “TV-baby” van het DvhN: 1TV. Maar fiks uitgedaagd zag hij in de finale ook wel kansen voor eventuele samenwerking. Maar vroeg zich wel af hoe dat moet met private en publieke bekostiging.

Hoe dan ook; De goede verstaander en scherpe observeerder ‘proefden’ in de houding van de beide omroepbazen wel degelijk toenadering. Het is niet onwaarschijnlijk dat in 2012 diensten als personeelszaken, administratie en facilitair e.a. ergens in Vries zijn ondergebracht. Dat is zowel tussen feit en fictie, als tussen Groningen en Assen…

http://www.noorderperssocieteit.nl/events/20100426/index.php