Eén media Twee media’s

door | 13 maart, 2012

Tags:

Vanochtend hoorde ik het toch �cht in het NOS Journaal: “Peetoom zegt dat de media haar woorden heeft verdraaid”. Als taalliefhebber kan ik daar niet zo goed tegen. En als ‘Jan in de Straat’ of ‘Jannie op de Hoek’ het zeggen is het nog draaglijk, maar als een landelijk erkend instituut een enkelvoudsvorm bij het meervoud van medium plaatst, dan springen de tranen in mijn ogen.

Natuurlijk weet ik wel hoe dat komt. In het verleden was ‘de pers’ verzamelnaam voor alle journalisten. Dat kwam uit de tijd dat er voornamelijk kranten en tijdschriften verschenen en de publicatie door de drukPERS verscheen. En pers is het enkelvoud van persen, dus daar klopt het wel!
Het is op zich wel grappig dat zo’n taalverandering geleidelijk plaatsvindt. Circa drie, vier jaar geleden hoorde ik het voor het eerst. Eerst lachte ik er wat schamper om. Maar de afgelopen jaren kwam het steeds vaker voor en hoorde ik dat zelfs vooraanstaande Nederlanders het bezigden.

En dan komt op enig moment de erkenning. Het is correct Nederlands. Zo is het wederkering werkwoord ‘zich beseffen’ ook aan een opmars bezig. Vroeger was ‘zich realiseren’ en ‘beseffen’ nog alleen juist. En nog een paar van die verwarrende enkel/meervoudsvormen: een aantal boeren, een groep voetbalsupporters en een paar schoenen. Officieel moet een enkelvoudige persoonsvorm volgen: een aantal boeren kiest voor innovatie.

Na deze blog ga ik me er niet meer druk om maken. Taal evolueren immers …