Interviewers dromen tijdens tweede Grote Gala

door | 29 maart, 2012

De vergelijking met een goed gevulde, rijk gesorteerde snoepjespot in de klassieke kruidenierstijd kon Het Grote Interviewgala moeiteloos doorstaan. Uit een keur aan exquise lekkernijnen was het kiezen pijnlijk. En de meest bekende blikvangers bleken zowaar ‘aanraakbaar’. Terwijl notabelen, ondernemers en andere professionals al eeuwen congresseren was dit pas de tweede editie van het gala. Misschien wel omdat – zoals initiator en inspirator Fr�nk van der Linden zijn openingswoord afsloot – “Interviewen een moeilijk vak is, maar ge�nterviewd w�rden veel moeilijker …

Adriaan van Dis zette op zijn eigen()wijze de toon als ‘keynote-speaker’ in de Grote Zaal. Paraat zittend op een rode canap� veerde hij – niet van enige humor gespeend – terug en attaqueerde met zijn antwoorden de (telefonische) vragen van vooraanstaande collegae.
Thijs van den Brink, Paul Witteman en bijvoorbeeld Matthijs van Nieuwkerk. Die vroeg of hij na het memorabele TV-interview met Annie Cohen-Solal (nog nooit een vraaggesprek zo zien transformeren in een zinnenprikkelende lentebalts voor twee …) het ledikant had gedeeld. Mieke van der Weij ergerde zich een beetje aan het “jij”en “jou” in interviews en Renate Dorrestein vroeg Van Dis of hij ook vond dat Het Interview “aan de verkeerde kant van de voedselketen is beland.”
Opmerkelijk was nog wel de uitspraak van de erudiete vakman dat hij altijd acteert als vragensteller: “Je stelt de vraag als interviewer; en niet als jezelf!”

Droominterview
Slot van de centrale aftrap bestond uit een interview van Giel Beelen via Twitter. Iedereen stelde via #GiGGiel vragen aan de 3FM-radiomaker. Vervolgens vlogen alle professionele (en minder professionele; zoals vele studenten) vragenstellers uit naar de diverse zalen van de Amsterdamse Stadsschouwburg voor de uiteenlopende uitwerking van het thema ‘Droominterview’.
Bijvoorbeeld over het waarheidsgehalte ervan. De voorbereiding, de redactie, non-stop masterclasses, Tactiek&Tips van Peter R. de Vries (deze week volgt hiervan blog op� http://interviewen.wordpress.com/) en zowaar een reeks van ‘Blind Dates’ met een interviewer naar wens!

En zo consumeerde iedereen (sommige letterlijk drie uur in de Rotondebar) naar eigen wens zijn of haar favoriete vakhapjes. Toen het gala al uitliep en menigeen via het Leidscheplein huiswaarts ging, bood de Grote Zaal nog de uitreiking van De Luis 2011; het beste Nederlandse interview. Dit keer ging de prijs naar Pauw & Witteman voor de uitzending met Mauro Manuel en Henk Bleker.
Toen Ad Fransen daarna in ‘La Grande Parade’ probeerde het record te breken van meer dan 100x zeggen “Karakter kun je niet neuken” binnen ��n speech, hield ik voor gezien. Voor ons project �nterviewen & sociale Media” had ik voldoende getweet, notities voor blogs gemaakt, gefotografeerd en voor ons YouTube-kanaal diverse interviewers ge�nterviewd: Adriaan van Dis, Hanneke Groenteman, Jurgen van den Berg, Giel Beelen, Peter R. de Vries en Peter van der Vorst. Het liep tegen middernacht en het Groninger land wenkte.