Jack de Vries houdt Noorder Pers Sociëteit op de nul

door | 4 oktober, 2010

Tags:

De timing was te ongelooflijk om waar te zijn. De Noorder Pers Soci�teit (NPS) inviteerde Jack de Vries in de juniluwte voor een presentatie begin oktober. De aankondiging beloofde een interessante inkijk in het leven van de persoon, spindoctor, bewindsman en/of communicatieadviseur. Maar uitgerekend in de “Week van het Jaar” van zijn partij CDA kwam een te nadrukkelijke profilering hem begrijpelijkerwijs niet uit. Ondanks het prikkelende, provocerende, soms beledigende journaille liet De Vries zich geenszins verleiden tot onverantwoorde soundbites.

Symen Bosma van broadcastbedrijf Pro-Time zette de toon voor de discussie met een bijtend introductiefilmpje http://www.noorderperssocieteit.nl/events/20101004/ Hierin vond John Geijp – jarenlang chef nieuwsdienst Dagblad van het Noorden – het cynisch dat De Vries zich afficheert met reputatiemanagement. “Lachertje”, schamperde communicatiemanager Marie-Lou Gregoire.

Verhit
De audiovisual deed de hete hangijzers� #buitenechtelijke relatie en #eventuele aanstaande politieke functie uiteraard extra gloeien. Jack de Vries ging de confrontatie overigens niet laf uit de weg. Zijn scherpte, manoeuvrecapaciteit alsook (humoristische) relativeringsvermogen blusten de verhitte gemoederen. Hij stelde dat hij hier was gekomen als professional en niet als de mens Jack de Vries.
Gespreksleider Goos de Boer van RTV Noord liet het vuur nog een kwartiertje branden voordat Jack de Vries (van de Jack de Vries Communicatie Advies) zijn eigen verhaal mocht houden.
Dat begon met een aantal mediacratie�n; van “you can’t beat the trend”, via de macht van de zwevende kiezer en de mediaconcurrentie tot en met de macht van het ‘beeld’.

Wijsheden
De daarna geopenbaarde wijsheden van Johan Cruyff en oma De Vries bleven de hele avond in de Mediacentrale (domein van diverse mediabedrijven en RTV Noord) rondwaren. Respectievelijk “Als je de nul houdt heb je de wedstrijd voor de helft gewonnen” alsmede “Niet wrijven in de vlek”.
De reputatiemanager eindigde zijn monoloog met een axioma: “Het kan dus elke keer anders zijn” en dat verklaarde het verschil tussen het openhartige voorgesprek met De Boer en NPS-bestuurslid Jan Boon in de zomer en de strategische stilte tijdens het onstuimige CDA-weekje in oktober.

Scherpe pijlen
Want de vrije discussieronde getuigde smakelijk van de eeuwig voortdurende strijd tussen de journalistiek en de spindoctor. Zorgvuldig ontweek De Vries de scherpe perspijlen of liet hij kwetsende aantijgingen van zich afglijden.
Of het wel kan dat RTV Noord-directeur Henk Bleker tegelijkertijd voorzitter van een politieke partij is. “Begrijp ik hieruit dat jullie hem hier kwijt willen?”, counterde de Fries.

Wat hij – zo mediamenselijk – het CDA zou adviseren aangaande de omineuze bezuinigingvoorstellen aangaande de publieke omroep.”De maatregelen staan in het regeerakkoord dus ik adviseer om daaraan te houden …”
In blessuretijd probeerde jakhals Janine Abbring nog te scoren met de vraag welk advies De Vries aan een journalist zou geven om een terugtredend en terugtrekkend bewindspersoon toch te kunnen interviewen. Als een ware ‘Stekelenburg’ tikte hij ‘m uit de kruising. Jack de Vries hield de nul in een uitwedstrijd.